Vasaloppet

Vasaloppet är en av de mest klassiska utmaningarna man kan ge sig i kast med. De 90 kilometerna i ””Fäders spår för framtids segrar”” har sedan starten 1922 lockat över en miljon människor till start. Idén till Vasaloppet kläcktes utav Morabördige Anders Pers, vid tiden chefredaktör för Västmanlands Läns Tidning, som ett lämpligt sätt att fira 400-årsminnet av Gustav Vasas krig mot den danske kungen Kristian II eller som han mer är känd som i Sverige – Kristian Tyrann. Gustav Vasa var på flykt undan Kristian och försökte förgäves få hjälp i Mora men då hjälp inte erhölls begav han sig vidare mot Norge.

Morakarlarna kom på bättre tankar och jagade ikapp Gustav för att erbjuda sin hjälp. Källorna går här isär men upphinnandet skedde troligen någonstans i trakten av Lima eller Sälen. Av praktiska skäl valdes det dock att loppet till hans ära skulle gå åt andra hållet. Från att under många år ha varit en skidtävling från Sälen till Mora har arrangemanget nu utvecklats och det är många som drar nytta av vasaloppsturismen i Dalarna i samband med de olika tävlingsveckorna. Med dels en vecka med olika lopp under vintern med Vasaloppet som final, första söndagen i mars och dels en sommarvecka med både cykling och löpning längs samma sträcka.

Vasaloppet en tävling med historia

Vasaloppet mesta segrare genom tiderna

Ernst Alm vann första Vasaloppet 1922 och sedan dess har samtliga segrare fått sitt namn inristat i Vasaloppsstenen som står vid startplatsen i Berga by utanför Sälen. Flest inskriptioner på stenen har Mora Nisse Karlsson efter hela nio segrar. Janne Stefansson är inte långt efter med sju segrar. Sen följer Arthur Häggblad och Jan Ottosson som båda har fyra segrar. Oskar Svärd, Daniel Tynell och Jörgen Brink har samtliga tre segrar vardera. I damklassen, som inte korade någon officiell segrare före 1997, har Sofia Lind varit mest framgångsrik med fyra vinster. I övrigt har ingen dam klarat mer än två segrar.