Skidtävlingar

Skidtävlingar finns i en massa olika former. Grovt sett skiljer man på alpin åkning och längdåkning. Inom varje del finns det sen en uppsjö olika varianter. Inom den alpina åkningen är de vanligaste grenarna slalom, storslalom, superG och störtlopp dessutom tävlas det ibland i olika kombinationer där man exempelvis kör ett åk slalom och ett störtlopp för att få fram en segrare. Skidtävlingar på längdskidor genomförs i två olika stilar, fri stil vilket även kallas skejt där man åker med skridskoliknande skär på en slätpistad yta och klassisk stil där skidorna förs parallellt i spår. Den klassiska stilen tenderar på senare år att allt med övergå till enbart stakning.

Inom längdskidåkningen tävlas det på olika distanser, från sprint som varierar mellan ca en och två km där man börjar med tidskval för att sedan köra kvalheat där de främsta går vidare till semifinal för att där få chansen att gå vidare till den avgörande finalen. I traditionell skidåkning varierar distanserna från 5km för damer och 10 km för herrar upp till 30 repektive 50km Dessa lopp körs oftast på relativt kuperade banor för att bli utslagsgivande. Ofta är banorna relativt korta så att det körs flera varv för att få rätt distans. Traditionella skidtävlingar körs ibland med gemensam start och ibland med individuell start med vanligtvis 30s startmellanrum.

Skidtävlingar finns som både fri stil och klassisk stil

Skidtävlingar på längre distanser

Därutöver körs det även långlopp vilket ofta är tävlingar från en plats till en annan men även kan vara ett eller flera varv på kortare bana. Långloppens distans varierar från ca fyra mil upp till Vasaloppets nio mil eller till och med längre i och med Nordenskiöldsloppet som har premiär våren 2016 och med sina 22 mil sätter nytt distansrekord för skidtävlingar. Långloppen har vanligtvis en betydligt flackare banprofil är traditionell skidåkning. Även inom långloppen förekommer båda stilarna men den klassiska är klart vanligast, till stor del beroende på att det där finns en speciell långsloppscup för långlopp i klassisk stil.