IFK Mora

IFK Mora Idrottsallians grundades i hjärtat av Dalarna år 1909. Föreningen erbjuder sina medlemmar möjlighet att träna en mängd idrotter där sex olika klubbar finns representerade med allt från gymnastik till alpint. 1992 slogs de olika klubbarna ihop till ett gemensamt förbund under namnet IFK Mora Idrottsallians. Långt innan det officiella bildandet av föreningen fanns det ett stort intresse av en idrottsförening i bygden och 1896 grundade några eldsjälar skidklubben Engelbrecht. Några år senare tillfördes även fotboll och allmän idrott till klubben som i samma veva ändrade namn till Mora Idrottsförening. 1922 var ett historiskt år för klubben när beslutet om att ordna det första Vasaloppet togs.

Tillsammans med Sälens IF driver IFK Mora det stora arbetet med att varje år stå som värd åt Vasaloppet. Skidtävlingen, som går första söndagen i mars, körs mellan Berga By i Sälen och Mora. Det är en sträcka på 9 mil som årligen lockar omkring 15 000 åkare till huvudloppet, samt ytterligare 60 000 åkare under resten av Vasaloppsveckan som pågår veckan före. Vasaloppet har namn efter Sveriges kung Gustav Vasa, som 1521 skidade hela vägen från Mora till Sälen, alltså i motsatt riktning till dagens tävling. Vasa var jagad och enligt historieskildringen försökte han fly till det lugnare Norge.

IFK Mora erbjuder löpning i skog och mark

IFK Mora satsar brett

IFK Mora är en aktiv förening som strävar efter förnyelse och gärna tar in nya medlemmar. I 40 år har en grupp som kallar sig Järngänget varje tisdag sprungit omkring i skogarna runt Mora. De ser fram mot en föryngring av sin grupp där alla löper tillsammans på olika turer för att på slutet av varje pass avsluta med en fika. Under vintertid är skidåkning och alpina grenar av naturliga skäl lite extra i fokus, men på sommaren får alla gympasugna chans till svettiga pass på gräsplanen vid Siljan mittemot Wasastugan. Passen som är gratis erbjuds två gånger i veckan från juni till augusti.